Tulburari de ritm si de conducere
Ritmul normal al inimii este cel sinusal, dat prin formarea impulsurilor la nivelul nodului sinusal in atriul drept si transmiterea acestora prin intermediul sistemului excito-conductor pana la nivelul ventricululilor. Pot exista artimii supraventriculare ( extrasistole atriale/ tahicardie supraventriculara/ fibrilatie atriala/ flutter atrial) sau aritmii ventriculare ( extrasistole ventriculare, tahicardie ventriuclara , fibrilatie ventriculara).
Fibrilatia atriala
Fibrilatia atriala este o tulburare de ritm supraventriculara in care impulsul electric nu se mai formeaza la nivelul nodului sinusal ( pacemakerul principal al inimii) ci la nivelul atriilor, haotic, cu frecventa foarte mare, aproximativ 600 b/min cu transmitere partiala si neregulata a acestor impulsuri spre ventriculi astfel incat frecventa ventriculara este de doar 150-180 /min. Mai este numita si aritmie absoluta.
Se poat clasifica in:
Fibrilatie atriala – primul episod diagnosticat
Fibrilatie atriala paroxistica – episoade ce nu dureaza > 48 h
Fibrilatie atriala persistenta
Fibrilatie atriala persistenta de lunga durata
Fibrilatie atriala permanenta
Fibrilaria atriala persistenta favorizeaza staza sangelui la nivelului auriculul stang si formarea de trombi, care pot migrra , ducand la embolia cerebrala (accident vascular cerebral). Petru preventia acestuia, trebuie intiat si continuat tratament anticoagulat de lunga durata, la pacientii cu scorul CHA2DS2-VASc > 1.
Flutterul atrial este o ulburare de ritm supraventriculara in care impulsul electric se formeaza in cadrul unui marociurcuit in jurul istmului cavo-tricsupidian si se transmite de obice 2:1 spre ventriculi, frecventa atriala fiind de obicei 300 b/min iar cea ventriculara fiind 150 b/min.
Simptome: palpitatii cu ritm rapid si neregulat/ameteli/ dispnee/ fatigabilitate/ angina
Tratament: in functie de stadiu si simptomatologie tratment medicamentos, tratament interventional prin izolare prin ablatie cu radiofrecventa a zonei din jurul venelor pulmonare, tratament chirugical – procedura Cox-Maze
TPSV
Tahicardie supraventriculara regulata, de obicei paroxistica, ce apare prin reintrre in nodul atrio-ventriucluar sau reintrare atrio- ventriculara. Se diagnosticheaza prin critereii specifice EKG.
Simptome: palpitatii rapide, regulate
Tratament: Se poate trata medicamnetos, sau daca episoadele sunt frecvente si simptomatice prin ablatia cu radiofrecventa a caii lente sau a caii aberante.
Tahicardia ventriculara
Aritmie amenintatoare de viata prin risc de degenerare spre fibrilatie ventriuclara si stop cardiac. Apare in cadrul unor boli genetice in care exista facre aritmice intaventiculare, dar cel mai frecvent in cadrul bolii cardiace ischemice.
Simptome: palpitatii/ sincopa/ dispnee/ moarte cardiaca subita
Tratament: in functie e simptome, aspectul EKG si cauza tratametnul poate fi medicamentos ( antiaritmice), interventional- ablatie cu radiofrecventa zona aritmogena sau implantare de defibrilator in preventie primara sau secundara
Bloc atrio-ventricular
Nodulul atrio- ventriuclar este singura legatura fiziologica normala intre atrii si ventriculi. Blocul atri-ventricular consta in intarzierea sau blocarea transmiterii impulsurilor electrice de la nodul sinusal la ventriculi in mod temporar sau permanent. Blocul atro ventricular poate fi de gradul I, II sau III. Cel mai sever este blocul atrioventricular de grad III ( blocul atrioventricular total) . In aceasta situatie niciun impuls nu mai este transmis la ventriculi. Stimularea ventriculillor se va face cu un ritm foarte lent, de 20-30 batai/min. Acest ritm nu asigura un debit cardiac suficient si pot apare diverse simptome, din care cel mai important este sincopa ( pierderea de cunostinta).
Simptme: palpitatii/ sincopa/ deces
Tratament: in functie e simptome, aspectul EKG si cauza tratametnul poate fi medicamentos, implantare de cardiostimulator