Psihiatrie
Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul și reabilitarea persoanelor cu boli mintale.Domeniul psihiatriei se extinde în multe alte specialități medicale.
Psihiatria difera de psihologie prin faptul ca psihologia se ocupa cu studiul omului in toate ipostazele sale, atat ca individ, ca grup sau ca masa de oameni, pe cand psihiatria se ocupa doar de omul cu probleme (emotionale, comportamentale). Tulburările psihice și bolile mintale influențează aproape toate aspectele vieții unui pacient, funcțiile fizice, comportamentul, afectivitatea, perceperea realității, relațiile interumane, sexualitatea, munca și timpul liber. Asemenea tulburări sunt cauzate de tulburari in dezvoltarea neuronala,dezechiliobre ale creierului determinate de influente ereditare ,in anumite contexte bilogice si de mediu ( interacțiunea unor factori complexi, biologici, sociali și spirituali,) care nu pot fi totdeauna puși în evidență cu siguranță. Sarcina psihiatriei este să clarifice rolul acestor diverși factori și influența lor asupra manifestărilor din cursul bolilor mintale. În general, boala poate fi în mod simplu definită ca absență a stării de sănătate. Delimitarea manifestărilor psihice morbide de starea “normală” nu este ușoară, se realizeaza prin tehnici de examinare psihiatrica.
Principalele tehnici de examinare sunt observatia si interviul, deoarece simptomele psihice sunt manifestari anormale in planul trairilor afective, cognitiei si comportamentului, ce nu pot fi obiectivate si cuantificate decat in acest mod. Consultul psihiatric se efectueaza intr-un cabinet de psihiatrie care este inainte de toate un spatiu , pe care specialistul il decoreaza cu liniste, interes, intelegere, calm si acceptare, indepartand critica, judecatile de valoare, superioritatea, pentru a lasa loc sentimentului de siguranta, speranta si respect fata de opinii, suferinte, dorinte si alegeri. E o zona in care medicul si pacientul lucreaza impreuna pentru ca intrebarile sa-si primeasca raspunsurile, problemele sa-si gaseasca dezlegarile. Interviul psihiatric are drept scop acumularea de informatii, pe baza carora medicul poate trece la etapa urmatoare, cea de diagnosticare. Desi aparent nu este decat un dialog, acesta este condus astfel incat sa se obtina un tablou cat mai complet.
Unele metode diagnostice se bazează pe examenele întreprinse de alți specialiști: psihologii efectuează teste de inteligență și asupra structurii personalității, neurologii constată eventuala prezență a unor leziuni organice ale creierului. La acestea se adaugă investigații psihosociale, precum și utilizarea metodelor moderne de neuroimagistică, examinări neurofiziologice.
Precizarea unui diagnostic orienteaza terapia si permite estimari privind evolutia.
Bolile psihice, ca si celelalte boli, au aparut odata cu omul. Desi semnalate inca de la inceputurile insemnarilor cu caracter medical, conceptia despre ele a evoluat cu timpul, in raport cu gradul de cunostinte, conditiile sociale si economice proprii fiecarei epoci.
[/av_textblock]